Przedświąteczne gotowanie-wymiana doświadczeń i przepisów (s. zdrowie i styl życia) – 05.12.2019

W chłodne grudniowe popołudnie spotkaliśmy się w sali nr 6 WSCKU w scenerii przygotowywanego kiermaszu bożonarodzeniowego.

Podziwiając różnorodność rękodzieła i umiejętności jego wykonawców rozmawialiśmy

o atmosferze , smakach i zapachach  świąt.

Ze wzruszeniem wspominaliśmy zapach choinki ze świeczkami , ciepły rodzinny nastrój,

jakże odmienny od dzisiejszych rozświetlonych i rozreklamowanych sklepów z pełnymi

półkami towarów.

Swoimi wrażeniami i wspomnieniami świątecznych przysmaków i zwyczajów , Świąt  spędzonych z rodzinami mieszkającymi za granicą: w Danii i Niemczech , podzieliły się  koleżanki: Majka Łapawiec i Genia Bejma-Wowk.

Ze spotkania  wyniosłam kilka przepisów potraw  i przeświadczenie, że „ nie ma jak u mamy”

bez względu czy ta mama jest babcią , mamą czy córką.

Z życzeniami spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia

i szczęśliwego Nowego Roku.

Zajęcia przygotowała i poprowadziła Maria Łapawiec

Komentarz Maria Paczyńska

 

 

 

%d blogerów lubi to: