WUTW otrzymał zaproszenie do udziału w projekcie, który powstał z inicjatywy nauczycielki LO im. Henryka Sienkiewicza, pani Teresy Jabłońskiej ,,Historia i kultura Żydów wrzesińskich” na temat kuchni żydowskiej. Były to warsztaty kulinarne w których uczestniczyła grupa 15 uczniów ze szkoły średniej i 12 seniorów z WUTW. Warsztaty odbywały się w restauracji NEXTRestoBar. To było dla nas bardzo emocjonalne nowe doświadczenie. Stworzono nam dobre warunki do przygotowania potraw, otrzymaliśmy przepisy i cała gamę różnorodnych produktów do realizacji tych przepisów. Pod kierunkiem szefa kuchni przy dobrej współpracy i integracji z młodzieżą, na stół do degustacji serwowaliśmy: Cymes, Paschę, Sałatkę izraelską, Baklawę, Macę, Chałkę, Hamantasze, Czulent, Sałatkę z kaszy bulgur, Zupę z soczewicy, Roladę z bakłażana, Humus, Falafel. Zaproszeni goście stwierdzili, że to był ,,raj dla podniebienia”.
Maria Łapawiec











Relację przygotował Krzysztof Iskrzycki
Musisz się zalogować aby dodać komentarz.