W ramach projektu, który postał z inicjatywy pani Teresy Jabłońskiej, nauczycielki z LO im. Henryka Sienkiewicza ,,Historia i kultura Żydów wrzesińskich. Młodzież wrzesińska w miejscach pamięci”, w NEXT.Resto.Bar odbyły się warsztaty kulinarne.
Udział w nich wzięła młodzież wrzesińskich szkół średnich oraz seniorzy – studenci WUTW. Jest to drugi już udział naszej 11-osobowej grupy seniorów w integracyjnych zajęciach związanych ze wspólnym przygotowaniem smakowitych potraw żydowskich. Efektem owocnej, kilkugodzinnej pracy powstały takie potrawy jak chałki, ciasteczka hamantasze, mace, hummus, czulent, sałatki, sałata z soczewicą, kreplach – pierogi z gęsiną, rosół itd. Mieliśmy zapewnioną profesjonalną pomoc pracowników restauracji: dostarczone wszystkie produkty, przepisy, nadzór i fachowe porady. Warsztaty kulinarne zakończyły się wspaniałą ucztą, gdzie nasze potrawy degustowane były przez zaproszonych gości, samorządowców i dyrektorów szkół. Dodatkowo można było oglądać wystawę pana Radosława Karbowiaka, który w kadrach uwiecznił macewy z kirkutu w Baligrodzie.
Tekst – Maria Łapawiec







Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.