Warsztaty kulinarne ,,Kuchnia żydowska” (s. zdrowie a styl życia) – 30.05.2023 r.

W ramach projektu, który postał z inicjatywy pani Teresy Jabłońskiej, nauczycielki z LO im. Henryka Sienkiewicza ,,Historia i kultura Żydów wrzesińskich. Młodzież wrzesińska w miejscach pamięci”, w NEXT.Resto.Bar odbyły się warsztaty kulinarne.

Udział w nich wzięła młodzież wrzesińskich szkół średnich oraz seniorzy – studenci WUTW. Jest to drugi już udział naszej 11-osobowej grupy seniorów w integracyjnych zajęciach związanych ze  wspólnym przygotowaniem smakowitych potraw żydowskich. Efektem owocnej, kilkugodzinnej pracy powstały takie potrawy jak chałki, ciasteczka hamantasze, mace, hummus, czulent, sałatki, sałata z soczewicą, kreplach – pierogi z gęsiną, rosół itd.  Mieliśmy zapewnioną profesjonalną  pomoc pracowników restauracji: dostarczone wszystkie produkty, przepisy, nadzór i fachowe porady. Warsztaty kulinarne zakończyły się wspaniałą ucztą, gdzie nasze potrawy degustowane były przez zaproszonych gości, samorządowców i dyrektorów szkół. Dodatkowo można było oglądać wystawę  pana Radosława Karbowiaka, który w kadrach uwiecznił macewy z kirkutu w Baligrodzie.

Tekst – Maria Łapawiec